» Over Otten AGF

» HACCP

» Productspecificaties

» Allergenen

» Downloads

Allergenen Wetgeving

Wij voldoen aan de Allergenen Wetgeving die sinds 13 december 2014 verplicht is.

Al onze producten worden voorzien van 'n etiket met daarop alle verplichte uitingen met betrekking tot de allergenen wetgeving, tevens vind u op onze etiketten al de voedingswaarden zoals deze verplicht worden per 1 januari 2016.

Voorbeeld etiket

 

Hierdoor voldoet u aan de nieuwe wetgeving wat betreft onze AGF produkten.

 

Informatie over de gewijzigde allergenenwetgeving

Op 13 december 2014 is een nieuwe verordening van de EU van kracht over het verstrekken van voedselinformatie aan consumenten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe Verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (‘Verordening Voedselinformatie’) gaat over het vermelden van allergenen.

Allergenenvermelding voor voorverpakte producten

De 14 allergenen, die in Europa al sinds 2005 op verpakkingen vermeld moeten worden, worden voortaan vet gedrukt in de ingrediëntenlijst weergegeven, bijvoorbeeld (SELDERIJ).

Otten AGF voldoet aan alle punten volgens de nieuwe Verordening Voedselinformatie.

Allergenenvermelding voor niet-voorverpakte levensmiddelen

Onder de Verordening Voedselinformatie is het verplicht om bij alle levensmiddelen, vanaf 13 december 2014 ook voor niet-voorverpakte levensmiddelen, de 14 allergenen te vermelden. Dit geldt voor alle zaken die niet-voorverpakte voeding leveren of verkopen, zoals bakkerijen, slagerijen, supermarkten, restaurants, hotels, kantines in scholen of bedrijven, pizzeria‘s, ziekenhuizen, verpleeg-en verzorgingstehuizen,kinderdagverblijven, pretparken,...

Met andere woorden de gehele voedingsmiddelenindustrie moet informatie verstrekken over de 14 allergenen die in de voeding aanwezig kunnen zijn.

Nationale invulling van de ‘manier waarop’ allergeneninformatie over niet-voorverpakte producten gegeven moet worden:

 • Op de plaats waar niet-voorverpakte levensmiddelen te koop worden aangeboden, wordt duidelijk zichtbaar vermeld waar de allergeneninformatie beschikbaar is.
 • De allergeneninformatie wordt op de plaats van verkoop van deze levensmiddelen schriftelijk of elektronisch beschikbaar gesteld en is vrij toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar.
 • De allergeneninformatie mag op de plaats van verkoop ook mondeling worden medegedeeld onder bepaalde voorwaarden (bv. als de allergeneninformatie te allen tijde door de eigenaar of een werknemer onverwijld en op een juiste manier aan de consument kan worden medegedeeld voordat de aankoop plaatsvindt).

Tip! Raadpleeg uw eigen sectororganisatie voor meer praktische informatie (bv. www.khn.nl)

De 14 allergenen die moeten worden vermeld:

Glutenbevattende granen, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of kruisingen daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen*

 1. Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
 2. Eieren en producten op basis van ei
 3. Vis en producten op basis van vis*
 4. Pinda’s en producten op basis van pinda’s
 5. Soja en producten op basis van soja*
 6. Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose)*
 7. Noten zoals amandelen, hazelnoten,walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van noten*
 8. Selderij en producten op basis van selderij
 9. Mosterd en producten op basis van mosterd
 10. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
 11. Zwaveldioxide en sulfieten (in concentratues van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als totaalgehalte aan zwaveldioxide)
 12. Lupine en producten op basis van lupine
 13. Weekdieren en producten op basis van weekdieren

 

* Met uitzondering van de in de Verordening Voedselinformatie genoemde stoffen en producten.

 

Opmerking: De verplichte informatie betreft enkel de allergenen aanwezig in de ingrediënten en niet de allergenen door een mogelijke kruisbesmetting.

Allergeen-vrij koken de oplossing?

Nee! Het doel is niet om bepaalde ingrediënten in de keuken helemaal te verbannen, waardoor uw creativiteit als professional beperkt wordt. Het gaat meer over het opdoen van de juiste kennis en het bewust maken en trainen van keukenpersoneel en bedienend personeel om zo te zorgen voor een effectief allergenenmanagement.

 

Contact

b.v. Otten AGF
Prinsenweide 41-51
7317 BB Apeldoorn

Tel. 055-5214000
Fax: 055-5224688
Mail: info@ottenagf.nl