Nieuwsberichten

Asperges, De koningin van de groente

Asperge is een bijzonder product. Ieder jaar opnieuw geboren, elke keer weer hevig gekoesterd. De teelt en de handel van asperges is omkleed met bijna rituele gebruiken. In de prille, kille ochtend lopen aspergestekers tussen de zanderige bedden in het land. De platte oogstbakjes bungelend aan hun arm. En in hun hand het zo kenmerkende mes, zoekend naar het witte goud. Na het steken volgt het wassen en snijden, het sorteren en koelen.

De aspergeteelt verschilt van andere oogstprocessen en maakt de groente mede daardoor zo speciaal. De witte, slanke stengels hebben dan ook een voorzichtige en deskundige behandeling nodig. De asperge blijft een exclusieve, eigenwijze groente, gemakkelijker te bereiden dan te telen.

De prijs van de asperge wordt bepaald door de vorm, de dikte, witte of blanke top. Men denkt vaak wanneer de asperge dunner is, zij ook lekkerder is. Maar de smaak is en blijft hetzelfde ongeacht de vorm of de dikte.

Het normale oogstseizoen strekt zich uit van eind april tot 24 juni (St. Jan). Vervroeging van het oogstseizoen is echter mogelijk door de bedden af te dekken met plasticfolie en dit eventueel te combineren met grondverwarming. Met deze techniek kan al vanaf half maart worden geoogst.

Dagelijks worden er verse asperges aangeboden via de veiling of rechtstreeks van de teler en er is voor elk wat wils van de AAI super tot de wat vriendelijk geprijsde klasse II. Asperges zijn te koop in verschillende variëteiten. De witte, groene, paarse en zelfs de korenaar of wilde asperge.

Asperges zijn een zeer oude groente en de eerste afbeeldingen zijn ongeveer 5000 jaar oud. De vroegste oorsprong moet waarschijnlijk gezocht worden op de schrale zoutsteppen van Oost-Europa. Vanaf daar zou de plant zich verspreid hebben over Klein-Azie en het Middellandse Zeegebied.

Het duurt vervolgens toch wel een tijdje voordat de asperge hier in West-Europa de kop opsteekt. Pas in 1469 wordt de asperge genoemd in een Franse acte. Waar de asperge vooral in kloostertuinen werd geteeld. 

De eerste (kas) Asperges zijn inmiddels alweer geveild, dit is voor ons het teken dat het voorjaar weer in aantocht is.

Contact

b.v. Otten AGF
Prinsenweide 41-51
7317 BB Apeldoorn

Tel. 055-5214000
Fax: 055-5224688
Mail: info@ottenagf.nl